måndag 28 mars 2011

Virkad moussebakelse

På ett konditiori här i min stad serveras ljuvliga små bakelser som nästan enbart består av fruktmousse. På toppen ligger en liten kristyrblomma som dekoration och de är lika söta att se på som de är att äta. Eftersom jag verkar ha antagit valspråket "Går det att äta så går det att virka" gjorde jag just precis det!
En jordgubbs- och en citronbakelse blev det. Vill du ha en egen kan du kontakta mig eller göra så här:

Virkad moussebakelse

Det här behövs:
fruktfärgat garn till bakelsen
en lite annorlunda nyans till blomman
en liten tråd gult till blommans mitt
chokladfärgat garn till botten
sytråd + nål
lite vadd att stoppa med

Gör så här:
Bakelsen:
Börja med att göra en magisk ring.
Varv 1: 6 fm om ringen
Varv 2: (2 fm i varje mb) 6 ggr  (12)
Varv 3: (1 fm, 2 fm i en mb) 6 ggr  (18)
Varv 4: (2 fm, 2 fm i en mb) 6 ggr  (24)
Varv 5: (3 fm, 2 fm i en mb) 6 ggr  (30)
Varv 6: virka endast i den bakre mb
            1 fm i varje mb
Varv 7-15: 1 fm i varje mb
                  Avsluta varv 15 med en sm och färgbyte till brunt
Varv 16-17: 1 fm i varje mb
Klipp av och fäst trådarna.

Kristyrblomma:
Gör en magisk ring.
Varv 1: gör 5 fm om ringen, 1 sm
Varv 2: (4 lm, 4 st i tredje lm från nålen, 1 sm, 1 sm i en mb från första varvet) 5 ggr
Klipp av och fäst trådarna.
Sy fast blomman på bakelsen. Gör en fransk knut med gult garn mitt i blomman.

Botten:
Följ mönstret till bakelsen varv 1-5.
Vänd sedan arbetet så att du har baksidan mot dig.
Varv 6: (1 fm, 2 lm) varvet runt. Hoppa inte över några mb.
Klipp av och fäst trådarna.

Fyll bakelsen med vadd. Sy fast bottenplattan mot bakelsen. Så var det klart!         

3 kommentarer:

  1. Söta små bakelser! Får nog virka några till kakfatet... Tack för mönstret!

    SvaraRadera
  2. Varsågod! Vad roligt att du tyckte om dem!

    SvaraRadera
  3. jag vill stanna till,och säga stort stort tack för alla fina mönster du har delat med dig.

    SvaraRadera